-->

6.11.2012

Aika laittaa kansallislajit uusiks

Koska mun mielestä mun neljän (4) pisteen äikän mielipidekirjotus oli niin hyvä et sen vois julkasta vaikka mihin, mut en usko et HS yms. on ihan samaa mieltä niin laitampa sen nyt sit tänne et jos jotain kiinnostaa nii voi lukea :D

Moottoripyöräurheilua pitää tuoda enemmän esille

Lokakuussa 2011 Suomi varmisti enduron moninkertaisen maailmanmestaruuden ja samalla endurolegenda Mika Ahola teki historiaa viidennellä peräkkäisellä mestaruudellaan. Moottoriurheilupiirit kokoontuivat juhlimaan tätä tapahtumaa jokavuotisten MM-mestaruuksien tapaansa, mutta Suomalainen media pysyi vaitonaisena.    
                  
 Nita Korhosen Pro Gradu-tutkielma ”What makes a champion” kertoo Suomen olevan asukaslukuunsa suhteutettuna ylivoimaisesti maailman menestynein moottoriurheilumaa. Tästä huolimatta esimerkiksi Urheiluruutu katsoo tärkeämmäksi uutisoida esimerkiksi jalkapallosta jossa suomi lähestulkoon häviää kansallisellakin tasolla.         

 Endurossa suomalaiset ovat maailman parhaita ja laji onkin hiljalleen nousemassa julkkisten suosimaksi trendilajiksi, mutta suomalaiset menestyvät myös esimerkiksi motocrossin ja supermoton saralla. Ja miksi moottoripyöräurheilusta ei puhuttaisi enempää?  Yleisimmin kuultu väite lienee ”moottoriurheilu ei ole urheilua”. Tämän kaltaisille väitteille Suomen moottoriliiton päävalmentaja Tomi Konttinen laittaa jauhot suuhun: ”Motocross on taitolaji, joka vaatii sekä erittäin kovaa fyysistä kestävyyttä sekä älyttömän monipuolisia voimaominaisuuksia – välillä motocrossradalla vaaditaan erittäin kovaa staattista jännitystä, välillä taas nopeaa reagointia muuttuviin tilanteisiin”. Väitetään että esimerkiksi juuri motocross on yksi maailman fyysisesti rasittavimmista urheilulajeista.                                                                                                                               
Moottoriurheilun näkymättömyydestä suomalaisessa mediassa ei voida puhua, sillä esimerkiksi MTV3 on nimittänyt suomalaisia ”Maailman nopeimmaksi kansaksi”. Moottoriurheilu yhdistetään kuitenkin lähes aina autourheiluun tai ratamoottoripyöräilyyn. Suomalaiset toki menestyvät myös näissä lajeissa erinomaisesti, mutta media on lähes sulkenut ulkopuolelleen puolet yhtä menestyksekkäistä moottoriurheilulajeista.                                                                                                                                     
Kun keskivertosuomalaiselta kysyy kuka on Kimi Räikkönen niin suurin osa tietää. Mutta kuinka moni tietää että Kimi Räikkösellä on oma motocrosstiimi Ice1Racing motocrossin MM-sarjassa? Myös Sami Hyypiä, yksi suomen ainoista jalkapallon uranuurtajista, on tehnyt viime aikoina työtä motocrossin parissa perustamansa BLACKSEVEN YAMAHA SH RACING- junioritiiminsä kautta.                                                  

Moottoripyöräurheilun hiljaiseloa mediassa perustellaan sillä, etteivät lajit kiinnosta suomalaisia samoin kuin esimerkiksi maailmanlaajuisesti yleisesti persoonaton jalkapallo. Väite voi olla totta, mutta harvaa tosiaan kiinnostaakaan asia josta ei tiedä mitään, tai joka ei kosketa. Esimerkiksi motocross on myös erittäin monipuolinen ja katsojaystävällinen laji, joten kiinnostusta syntyisi helposti.                                                            

Suomalaiset ovat moottoriurheilukansaa, suomalaiset ovat penkkiurheilukansaa ja suomalaiset ovat erittäin omiansa kannattavaa kansaa. Ainekset todelliselle moottoripyöräurheiluhuumalle ovat siis kasassa, tarvittaisiin vain tiedotusvälineiden edistysaskel ja suomella saattaisi olla jopa potentiaalinen uusi kansallislaji.

 

1 kommentti:

  1. Hyvä teksti :> Se on kivaa kun saa äikän teksteistä neljä pistettä :D

    VastaaPoista