-->

1.11.2012

Katumuksesta

Ihmisillä on usein tapana tehdä asioita ajattelematta. Tästä puolestaan seuraa usein se että kadutaan asioita jatkuvasti. Oma mottoni kuuluu "älä kadu asioita joita olet tehny, kadu vain asioita joita olet jättänyt tekemättä". Nykyään monille tuntuu olevan jatkuva kiire, ja kiireen keskellä tekee hyvää joutua miettimään asioita.

Olen sitä mieltä, että kaikkea mitä tekee, tulisi miettiä edes hieman ennen kuin asian tekee, ja näin estää katumus. Katumus voi olla joskus myös hyvä asia, sillä jos todella on tehnyt jotakin mikä ei ole harkittua, on hyvä palautella mieleen häpentunne ja muistaa se seuraavalla kerralla. Katumus ja häpeä eivät kuitenkaan ole synonyymejä keskenään ja useimmissa tapauksissa pelkkä häpeäminen riittää. Häpeämistä ei tule koskaan katua sillä se on hyväksi.

Asiat joita kadutaan ovat jollakin tapaa harmittavia, noloja tai ärsyttäviä, ja yhteistä kaduttaville asioille on usein se, että jotakin peruuttamatonta on tapahtunut. Fraasit "sanottua ei saa sanomattomaksi" ja "tehtyä ei saa tekemättömäksi" pitävät hyvin paikkansa. Esimerkiksi kiusaamisesta jää lähes poikkeuksetta niin sanotusti näkymättömät arvet joita ei voi korjata anteeksipyynnöllä.

Uskon siihen, että jokainen pystyy ohjailemaan elämäänsä niin ettei mitään tarvitsisi katua. Pienten lasten harkitsemattomat teot ovat usein mittasuhteiltaan pieniä, ja tekojen kasvaessa ihmisten kasvun mukana, myös harkintakyky kehittyy. Ongelmana on usein se, että tekoja ei viitsitä pysähtyä miettimään, ja jotkut nuoruuden typerät teot painavat mielessä lopun elämää.

Koulussa opetetaan jo pienille lapsille mitä ei saa tehdä: Ei saa kiusata, ei saa riidellä, ei saa satuttaa toista...Kuluneiden kieltojen sijaan voitaisiin ehkä opettaa mitä saa tehdä, ja miksi niin myös kannattaa tehdä. Jatkuva kieltäminen jaa monessa ihmisessä aikaan vain halun kapinoida ohjeita vastaan. Kapinoidessa harkintakyky sumenee helpommin ja juuri annettujen kieltojen vastaisesti toimiessa tekee helposti jotain mikä johtaa myöhemmin katumukseen. Kyseisenlainen käänteispsykologia toimii usein, joten miksi sitä ei kokeiltaisi? Kouluaineiden opetusmetodeja kehitetään jatkuvasti parempaan suuntaan, joten myös kasvatusmetodien muuttaminen olisi tarpeellista.

Saippuasarjojen katsojien tuntemat hahmot osoittavat epärealistisissa mitttasuhteissa, mutta silti tosielämään verrattavalla sitä, minkälaisia seurauksia harkitsemattomilla teoilla ja katumuksella voi olla. Valitettavasti katumus vaikeuttaa ja varjostaa hyvin monen elämää ja pahimmassa tapauksessa jopa päättää sen.
Sanoeassani että vain tekemättömiä asioita tulisi katua, tarkoitan sitä että jokin tekemätön asia olisi tehtynä voinut tuoda uutta ja piristävää sävyä elämään. Tekemättömät asiat eivät kuitenkaan ole satuttaneet ketään toista, joten katumista voi tehdä niin sanotusti hyvällä omatunnolla. Tehty- ja tekemätön asia ovat tietysti suhteellisia käsitteitä. Kaikista asioista löytyy aina kaksi puolta, ja näiden kahden puolen etsiminen ja löytäminen on hyödyllinen keino miettiä asioita. On myös hyödyllistä miettiä mitä tarkoitetaan tehdyllä ja tekemättömällä. Asiat eivät juuri koskaan ole niin sanotusti mustavalkoisia ja myös omien ajatusten ohjailu on mahdollista. Tosiasiat tulee kuitenkin tiedostaa, ja kun näin käy ja katumuksen saa pysymään kohtuuden rajoissa asiat voivat olla paremmin kuin joskus ennen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti