-->

26.6.2013

Juhannuspöydän synttärikakku

Mulla on siis ollut tapana tarjota synttärikakkua mökillä juhannuksenjuhlijoille (eli sukulaisille) koska mun synttärit aina osuu tähän juhannuksen tienoille. Viime vuosina oon enemmän ja enemmän innostunu kokeilemana kaikkea uutta levonnassa kun kyllästyin äitin kerma-mansikka-kasoihin. Muutama viimenen mun tekemä kakku on saanu pinnakseen joko sokerimassaa tai vaahtokarkeista tehtyä massaa, mutta kumpikin on melko työläs ja lopulta melko imelä vaihtoehto koristeeksi. Tällä kertaa siis päädyin vähän perinteisempään kinuskikakkuun, jonka kuitenkin toteutin ripauksella omaa eleganssiani. 

Ajastin tän postauksen julkaistumaan synttäripäivälleni synttärien kunniaks, ja kun te luette tätä, mä vietän synttäreitä Tallinnassa!
Yllä näkyvät reseptit ja valokuvat on kopioitu suoraan Kinuskikissa-leivontasivustolta, josta oon löytänyt ihan mahtavia kakku- ja leivontaohjeita eli suosittelen. (Pahoitteluni siitä, että tosta ei näy kyllä yhtään mitään.)
KINUSKI-VADELMAKAKKU
KAKKUPOHJA Aloitin kakun tekemisen perus sokerikakkupohjalla. Vatkasin sekaisin siis 6 kananmunaa, saman verran sokeria sekä saman verran peruna-, vehnä- ja leivinjauheseosta. Kakkupohjaa paistettiin uunin alaosassa 175 asteessa noin 40 minuuttia. Kakku tulisi kumota mahdollisimman pian uunista ottamisen jälkeen. Halkaisin kakun kolmeen osaan, kun se oli jäähtynyt kunnolla.

TÄYTE Täytteestä valmistin ensimmäisenä kinuskin keittämällä 2dl kuohukermaa ja 2 dl fariinisokeria noin 20 minuutin ajan. Tämän jälkeen annoin kinuskin jäähtyä ihan kylmäksi. Seuraavana vuorossa oli vispikerman (2½dl) vatkaaminen vaahdoksi ja kinuskin sekoittaminen kermavaahdon joukkoon. Kinuskikerman hyydytin 3 liivatelehdellä. Kerma riittää kahteen kerrokseen.
Kostutin kakun vaniljamaidolla (lasilliseen maitoa n.1tl vaniljasokeria). Yksi kakun kerros imee n.3 dl kostuketta.
 Levitin kinuskikerman kostutetulle kakkupohjalle, ja kerman päälle päälle ripottelin n.200g jäisiä vadelmia kumpaankin kakun kerrokseen. Kokoamisen jälkeen annoin kakun vetäytyä ja hyytyä jääkaapissa noin vuorokauden.
 
 KORISTELU Koristelun aloitin keittämällä kinuskia täytteestä tutulla ohjeella. Kakun päälle tuleva kinuski täytyy kaataa päälle heti kun se on valmista, jotta kinuski ei hyydy ja levittyy tasaisesti.
 Vatkasin reunoille levitettäväksi 2½dl vispikermaa, ja sekoitin kermavaahdon sekaan 250g maitorahkaa. Rahka tekee kermasta maukkaampaa ja kestävämpää sekä helpottaa pursottamista. Levitin kermaa kakun reunoille metallilastan avulla ja pursotin reunukset kermapursottimen avulla.
 Viimeistelin kakun kaupasta ostetuilla valmiilla sokerimassakukilla. 
   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti