-->

12.6.2016

Kruunuvuoren aavekaupunkiKäytiin eilein tosi jännässä paikassa retkeilemässä, nimittäin itä-Helsingissä sijaitsevalla Kruunuvuoren huvila-alueella. Tuo huvila-alue on reilut sata vuotta sitten ollut Helsingin yläluokan kesäasutusalue mihin on ilmeisesti matkustettu keskustasta veneellä. Paikan historiasta voi lukea monilta nettisivustoilta tai blogeista enemmänkin, mutta monien tapahtumien seurauksena tuo joskus kovin hulppea huvila-alue on nykyään täysin metsittynyt ja rapistunut. Jo tuonne löytäminen oli vaikeaa, kun ensin ajettiin autolla väärään paikkaan ja tämän jälkeen pyörittiin vielä metsässä tovi, kunnes törmättiin ensimmäisen huvilan raunioihin.
Osa noista villoista on ihan pystyssä ja yhdessä käytiin jopa sisällä, mutta osa on täysin rapistuneita hirsikasoja tai hiiltyneitä kohtia huviloiden paikalla. Varsinkin eilisen kaltaisena kesäpäivänä tuo Kruunuvuoren alue oli kyllä vaikuttava ja hämmentävä näky. On hassua miten tuollainen upea alue on vaan hylätty, mutta samalla pystyy melkein kuvittelemaan kaikkien värikkäiden kukkien ja vehreiden puiden alla entisaikojen loiston ja rennon kesäelämän. 

Haha, vitsit olis siistiä järjestää Halloween-kierros tuolla! Oon kuitenkin kuullut, että Helsingin kaupunki olisi rakentamassa juurikin tuolle paikalle uutta asuinaluetta, joten nämä huvilat ei ehkä enää kauaa ole pystyssä. Suosittelen kyllä ehdottomasti käymään Kruunuvuoressa, sillä tuollaisia kokonaisia "aavekaupunkeja" ei kyllä kovin monia taida olla täällä päin.

4 kommenttia:

 1. Kuulostaapa kiehtovalta paikalta! Tuli sellainen olo, että haluaisin googletella lisää juttuja ja kuvia aiheeseen liittyen, kiitos siis vinkistä! :) Noi halloween-kierrokset ois niin eeppisiä! Kauheen harmillista, jos toi alue tuhotaan uusien talojen tieltä, tolla paikallahan ois vaikka millä mitalla elämysmatkailupotentiaalia!

  http://unelmannuppuja.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa mulla tuli myös mielenkiinto tuota paikkaa kohtaan ja googlailin muun muassa blogikirjoituksia ja lehtiartikkeleja aiheesta. Sain itseasiassa selville, että aiheesta on jopa kirjoitettu kirja josta kiinnostuin! On kyllä harmillista, kun monia paloja historiaa tuhotaan kun halutaan rakentaa asutukselle tilaa - merkittävänä esimerkkinä Malmin lentokenttä jota uhataan.

   Poista
  2. Mäkin löysin tässä googlaillessani ton kirjan ja se vaikuttaa tosin mielenkiintoiselta! Pitäis yrittää ehdottomasti löytää se kirjastosta kesälukemiseksi! :) Malmin lentokentän tapaus on kyllä surullinen myös. Turhauttavaa, kun monesti kulttuuriin ja historiaan perustuvat argumentit jonkin paikan säilyttämisen puolesta saavat aivan liian usein väistyä talouteen perustuvien ajatusmallien tieltä!

   Poista
  3. Munkin varmaan täytyy kirjastosta tuo etsiä! Ja oon sun kanssa samaa mieltä, Malmin kenttä on tosi iso ja monia koskettava juttu, mutta tiedän monia pieniä paikkoja, jotka on olleet täynnä historiaa ja sitten vaan jyrätty uuden tieltä, tylsää :(

   Poista