-->

31.7.2016

Vitamiinit talteen

Viimeiset pari viikkoa ollaan keräilty talteen marjoja sekä metsästä, että isovanhempien puutarhasta. Oon aina syönyt todella paljon marjoja, sillä äiti on aina kerännyt pakastimen täyteen ja kokkaillut kaikkea mahdollista niistä pitkin vuotta. Nyt omassa kodissa asuessa oon sitten halunnut itse keräillä marjoja talteen talven varalle. Haha, nyt meillä onkin pakastin niin täynnä, ettei sinne meinaa enää mahtua paljon mitään ja vielä olisi puolukat ja sienet tulossa...

Ihanan maun lisäksi monet suomalaiset marjat sisältävät niin paljon vitamiineja, että monet vitamiinipurkit voi suosiolla jättää kauppojen hyllyyn jos marjat sisältyvät ruokavalioon. Itse kerään ainakin mielummin 100% luomut superfoodit omin käsin sen sijaan, että ostaisin huikean kalliita valmisteita kaupasta.

MUSTAHERUKKA
Lapsena mummo lääkitsi aina flunssaa kuumalla mustaherukkamehulla, eikä yhtään syyttä- mustaherukka sisältää enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini. Mustaherukka sisältää myös runsaasti silmille ja aivoille hyödyllisä flavonoideja.

VADELMA
Mun ehdoton suosikkimarja on ihanan makea, herkullisen värinen ja mehukas vadelma. Vadelma sisältää myös paljon C-vitamiinia ja kivennäisaineita sekä on hyvin kuitupitoinen marja. Gluteenittomassa ruokavaliossa kuidun saanti jää helposti suosituksia vähäisemmälle tasolle, joten esimerkiksi mulle vadelma on  kuitupitoisuutensa ansiosta erityisen hyvä lisä aamupuuroon.

PUNAHERUKKA
Punaherukat ovat musta ehkä kauneimpia marjoja ja lisäksi herkullinen lisä esimerkiksi makean vadelman ja mustikan kaveriksi. Mummi on joskus tehnyt punaherukoista myös mehua, joka oli mun suosikki pienenä. Ehkä mäkin voisin siirtyä mun marjojen säilömisessä seuraavalle tasolle ja yrittää mehun keittämistä, hmm...


MUSTIKKA
Mustikka on suomen luonnon tarjoama paras superfood, sillä se sisältää muun muassa B-, C- ja E-vitamiineja, verenkiertoa parantavia flavonoideja sekä sen simenet myös rasvahappoja. Mustikan syömisen sanotaan ainakin parantavan näkökykyä ja olevan hyväksi aivojen toiminnalle - nappivalinta esimerkiksi opiskelijalle siis, haha!

2 kommenttia:

  1. Marjat ovat kyllä niin hyviä!! Ja terveellisiä. Kunpa itsekki jaksaisin/kerkeäisin lähteä johonki keräilemään itselleni marjoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on! Kannattaa ehdottomasti mennä nyt kun niitä on, talvella saa sitten kiitellä itseään :)

      Poista