-->

8.8.2016

Maailman ylikulutuspäivä

Heräsin tänään surulliseen uutiseen, nimittäin maailman luonnonvarat on tänään käytetty tältä vuodelta loppuun. Vielä surullisempaa tästä tekee musta sen, että jos koko maailma kuluttaisi luonnonvaroja samalla tavalla kuin Suomi, tämä ylikulutuspäivä olisi ollut jo huhtikuussa, ja maailman mittakaavassakin päivä on joka vuosi aikaisemmin.
"Maailman ylikulutuspäivä on ajankohta, jona ihmisten luonnonvarojen kulutus ylittää laskennallisesti maapallon biokapasiteetin, eli kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä."  
WWF Suomi
Mua tämä aihe ainakin koskettaa paljon, ja vaikka en valitettavasti voi asialle kovin paljoa tehdä, haluan kuitenkin päivittäisessä elämässäni pyrkiä säästämään luontoa mahdollisuuksieni mukaan. Listasinkin tähän muutaman arkisen asian, jotka näkyvat omassa arjessani, ja joiden avulla meidän jokaisen on helppo pienentää omaa hiilijalanjälkeä.

1. RAVINTO Jokaisella eläinperäisen aterian vaihtamisella kasvisruokaan on mahdollista pienentää omaa hiilijalanjälkeä, sillä karja- ja meijeritalous aiheuttavat huomattavia määriä kasvihuonepäästöjä. Meillä syödään kotona kyllä sekaravintoa, mutta käytetään lihaa vain noin pari kertaa viikossa ja valmistetaan muut ateriat kasvisproteiinipohjaisina. Kasvisruoka on myös lihaa terveellisempää sekä edullisempaa!

2. KESTÄVÄ KULUTUSKÄYTTÄYTYMINEN Nykyään käytetyn tavaran kierrättäminen muun muassa kirpputoreilla ja nettikirppiksillä yms. on nostanut suosiotaan ja se on musta ihan mahtava asia. Ollaan hankittu monia meidän kodin kalusteita esimerkiksi nettikirpputorilta ja myyty itse myös turhia tavaroita samaa kautta pois. Kestävä kulutuskäyttäytyminen on musta erityisen tärkeä aihe kuitenkin uutta tavaraa ostaessa - mä mietin todella tarkasti (joskus liiankin) onko mulla mun hankkimille asioille oikeasti käyttöä vuosiksi eteenpäin. Tykkään satsata sekä ajattomuuteen, että laatuun. 

3. MATKUSTAMINEN Asutaan aivan kaupungin keskustassa, joten normaalisti liikun joka paikkaan kävellen tai vähän pidemmälle julkisilla, vaikka meiltä autokin löytyy. Nyt kesällä oon työskennellyt noin 15 kilometrin päässä keskustasta ja kulkenut työmatkat junalla sekä pyörällä. Hyötyliikunnalla ja julkista liikennettä hyödyntämällä pystyy paitsi säästämään paljon rahaa, myös pienentämään tehokkaasti omaa hiilijalanjälkeä. Me käytetään autoa pääosin vain silloin, kun ollaan liikkumassa johonkin kauemmas tai meillä on esimerkiksi paljon tavaraa mukana.

4, KIERRÄTYS Kierrättäminen on todella helppoa ja ilmeisen hauskaa, sillä kun muutettiin Juhon kanssa aikanaan yhteen niin tämä innostui mun kierrätysinnokkuudesta, haha. Ainakin meidän taloyhtiöstä löytyy sekajätteen lisäksi bio-, lasi-, pahvi- sekä lehtiroskis, ja niiden joukosta puuttuvat muovi- ja ongelmajätepisteet puolestaan kaupasta jossa käydään ruokaostoksilla. Meillä kertyy kaikista roskista ehkä vähiten sekajätettä, joten kierrättäminen ihan todella kannattaa - on myös hauskaa kun oman työnsä tuloksen näkee heti!

Meillä on ihana maailma, pidetään siitä huolta yhdessä 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti