-->

6.9.2016

Syyssiivous


Ensiksi, tiedän olevani kovastikin jäljessä tästä Konmari-villityksestä, mutta syy siihen on siinä, että vaikka varasin tuon kirjan kirjastosta jo keväällä sain sen käsiini vasta viime viikolla. Onneksi se oli hyvin helppolukuinen ja samalla hämmentävän koukuttava, joten ahmin sen muutamassa päivässä. Moni siis on varmasti kuullut tästä kirjasta, mutta tiivistettynä Konmari on japanilaisen siivousgurun kirjoittama kirja siivouksen mahdollistamasta elämäntaparemontista. Tosiaan innostuin tästä kirjasta jo keväällä kun monet puhuivat siitä, mutta samanaikaisesti ajattelin, ettei se ehkä toimisi kovinkaan elämänmullistavana omalla kohdallani. Meillä on aina siistiä ja pääosin jokaisella tavaralla on oma paikkansa, joten olin ennakkoluulojeni kanssa osittain oikeassa. Silti kirjaa lukiessa sain samanlaisia "pakkosiivouskohtauksia", josta monet ovat puhuneet ja huomasin, että joidenkin ovien takana vallitsi luullusta siisteydestä poiketen.

Mulla on vuosia ollut tapana tehdä perusteellinen siivous kaapeissa puolen vuoden välein ja säästää vain sellaiset tavarat, joita oikeasti tarvitsen. Tietyllä tapaa ahdistun turhana lojuvasta tavarasta, joten meillä ei kovinkaan paljoa tavaraa ole. Menneen viikonlopun aikana heitin kuitenkin monta pussillista pois järjestellessäni muun muassa paperiarkistoja, askartelutarvikkeita ja siivouskaappia. Haha, pakko myöntää, että olo keventyi taas huomattavasti. Vaikka Konmari-kirja innostikin mua järjestelemään kotia, en silti innostunut siitä niin kovasti. Musta kirjassa oli todella monien järkevien huomioiden lisäksi myös todella outoja juttuja, kuten kuvitelma siitä, että jokaisella tavaralla on tunteet. En myöskään pitänyt kirjan jatkuvasta kehotuksesta heittää kymmeniä jätesäkillisiä tavaraa pois noin vaan, vaan itse kannattaisin ennemmin rauhallisempaa harkintaa ja tavarasta luopumista esimerkiksi kirpputoreilla. Kirjan menetelmällä toki pyritään siihen, ettei siivous- ja järjestelyprosessia enää koskaa tarvitsisi käydä läpi.

Arkistokaappini lisäksi järjestelin myös vaatekaappiani uudestaan ja kirjasin ylös tarvitsemiani asioita. Olen todella huono shoppailija ja mun täytyy aina tietää mitä etsin jos lähden shoppailemaan. Tällaisen kokonaisvaltaisen komeron ja vaatekaapin siivouksen yhteydessä on musta kaikista kätevintä kartoittaa näitä tarpeita, ja juuri nyt alkusyksystä ehdin vielä hankkia haluamiani juttuja tulevaa syksyä varten. Ootteko te lukeneet Konmari-kirjan? Tai ootteko tehneet syyssiivousta?

2 kommenttia:

  1. Voi että pitäiskö munkin hankkia tuo Konmari kirja kun niin moni tuntuu tykkäävän siitä! :') Täällä on myös tiedossa iso syyssiivous lähiaikoina ja sä oot järjestellyt kyllä tosi kivasti kaikki tavarat<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli kyllä musta hyvä kirja luettavaksi! Jos on järjesteyksestä pitävä ihminen niin siitä saa varmasti inspiraatiota! :) Suursiivoukset on kyllä ihan parasta kun sen jälkeen tuntuu aina niin kevyeltä :D

      Poista