-->

5.10.2016

Lihaton lokakuu


Ootteko te kuulleet lihattomasta lokakuusta? Oon tämän postaukseni kanssa vähän myöhässä, mutten täysin myöhästynyt kuitenkaan. Mä itse aijon toteuttaa lihatonta lokakuuta parhaani mukaan siten, etten ostaisi kotiin laisinkaan lihaa, mikä kylläkin on nykyään jo aika lähellä normaalia. Teen kotona pääosin kasvisruokaa, mutta syön myös lihaa muutaman kerran viikossa. Mulla syy kasvispainoitteiseeen ruokavalioon tulee pääosin sen ekologisuudesta, sillä nykyään jokaisen tuntema fakta on, ettei maapallon sietokyky kestä lihankulutusta nykyisessä muodossaan. Kasviruoka on myös usein edullisempaa kuin liharuoat ja toki myös eettisempää. Kutsunkin itse kasviruokailua kolmen E:n valinnaksi - eettisyys, ekologisuus, edullisuus.

Oon kuullut, että yhden kuukauden lihattomalla ruokavaliolla jokainen voi säästää esimerkiksi melkein 50 000 litraa vettä maapallolla, ja se on melkoinen määrä se. Lihansyönnin vähentäminen vähentää myös muun muassa syöpäriskiä ja mulla tulee ainakin ihan oikeasti parempi olo kasvisruoasta. Mä en syö mitenkään vegaanisti enkä halua lokeroida itseäni mihinkään tiettyyn ruokavalioon, vaan syödä silloin tällöin kaikkea jos mieli tekee. Musta on hieno askel jos ehdottomaksi vegaaniksi pakottautumisen sijasta esimerkiksi joku päivittäin lihaa syövä korvaa yhden tai muutaman aterian viikossa kasvivaihtoehdolla ja vähitellen totuttelee uusiin makuihin. Nykyään kaupat on täynnä erilaisia kasvisproteiinivalmisteita, joten esimerkiksi tämä lihaton lokakuu voisi olla hyvä mahdollisuus kokeilla niitä ja sen myötä aivan uusia makuja. Joskus mun lapsuudessa meillä kotona syötiin aina niitä muutamia samoja ruokia vuodesta toiseen, mutta nykyään mä itse kokkaan harvoin täysin samaa ruokaa ja kokeilen innokkaasti aina uusia juttuja. 

Mä söin tuota ekassa kuvassa näkyvää, taivaallisen hyvää myskikurpitsarisottoa maanantaina ja tänään kokeilin kolmannen kuvan härkäpapupyöryköitä. Muita mun suosikkeja vakkarikasvisruokia on esimerkiksi linssikeitto, (gluteeniton) soijarouhelasgne ja soijasuikalewokki. Aijotteko viettää lihatonta lokakuuta? Mitä mieltä olette kasvavasta kasvisruokabuumista?


4 kommenttia:

 1. Niin monen näköistä ja kaikki super herkullisen näköisiä! Itse oon vähän sellainen kokki, että teen aina samaa, joten ihana nähdä kuinka vaihtelet ja teet erilaista:)
  https://love-sannar.blogspot.fi/?m=1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten kiva kuulla, että tykkäät mun ruokajutuista :) ehkä inspiroidut itsekin kokeilemaan jotakin ;)

   Poista
 2. Nam mitä ruokia! :) Kyllä lihaton lokakuu on vaan niin hyvä asia ja kaikki muutkin vastaavat kuukaudet/ajat :) Itse syön en syö muuta lihaa paitsi kalaa ja näin on tosi hyvä :) Suosittelen kyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta lihaton lokakuu on tosiaan sellainen hyvä tapa lähteä tutustumaan uusiin makuihin ja kasvisruokiin, ja sen kautta parhaassa tapauksessa jatkaa samalla linjalla muunakin aikana :) Itsekin syön oikeasti melko vähän lihaa mutta ei olisi mulle mikään ongelma kyllä jättää sitä kokonaan pois ruokavaliosta :)

   Poista