-->

11.1.2017

Työhakemus kuntoon

Taas on se aika kun kesätyöhaut alkaa yhtä jos toista stressaamaan. Tämä juttu eroaa nyt aikas paljon Eleganssin muusta sisällöstä, mutta mä väitän oikeasti olevani tässä työnhakuasiassa hyvä, sillä esimerkiksi viimeisen vuoden aikana mut on kutsuttu moneen haastatteluun mun hakemusten perusteella, ja yleensä mulle on myös tarjottu kyseisiä töitä. Mua on myös usein pyydetty auttamaan hakemuskirjeiden laadinnassa, jonka mielelläni teenkin! Nyt haluan jakaa mun parhaat vinkit, joista joku ehkä voi saada inspiraatiota omaan työnhakuun!
_____________________________________________________________

1. Hae paikkoja, joista olet aidosti kiinnostunut, joihin uskot omien kykyjesi riittävän ja joita pidät realistisena. Vie ainoastaan turhaa aikaa ja voimavaroja jos lähettää hakemuksia, joista jo kirjoittamisvaiheessa tietää lähes varmasti, etteivät ne johda mihinkään. Tällöin myös näihin oikeasti potentiaalisten työpaikkojen hakemuksiin pystyy panostamaan tarvittavan paljon.

2. Kirjoita kuhunkin työpaikkaan kohdistettu hakemus. Kuvittele jo hakemusta kirjoittaessasi itsesi työskentelemässä kuvailluissa työtehtävissä, ja mieti miten pystyisit kyseisessä työssä hyödyntämään osaamistasi ja aikaisemmin hankkimaa kokemustasi. Mieti, miksi juuri sinä olisit hyvä kyseisessä tehtävässä ja kerro se perustellusti. Taitoja ei tarvitse verrata aikaisempaan työkokemukseen - kaikki kokemus on tärkeää. Esim. "Olisin hyvä valinta myyjän tehtävään, koska olen toiminut koulussa tutorina ja tätä kautta tottunut erilaisiin nopeisiin ongelmanratkaisutilanteisiin sekä erilaisten ihmisten kanssa toimimiseen. Olen myös helposti lähestyttävä ja puhelias henkilö, joten asiakaspalvelutyö sopii luonteelleni."

3. Huolittele CV kuntoon. Hyvä CV on selkeä, eikä sisällä turhaa informaatiota. Sen tehtävänä on kertoa työkokemuksesi ja koulutustaustasi sekä muut tarvittavat tiedot, joten muista, ettet toista näitä asioita enää itse hakemuskirjeessa. Asiallinen kuva on hyvä lisä CV:hen, sillä se auttaa erottumaan joukosta. CV:n pohjaa ja ulkoasua voi myös miettiä, sillä myös nämä seikat auttavat harmaasta massasta erottumisessa. Muista kuitenkin erottaa hyvän ja huonon maun raja erottumisessa - neonväriset korostukset kyllä muistetaan, mutta siitä ei välttämättä ole positiivista hyötyä. 

4. Vältä (valehtelematta suurimmassa osassa työhakemuksia käytettäviä) mitäänsanomattomia ja persoonattomia ilmaiuksia kuten "kaipaan uusia haasteita" tai "olen nopea oppimaan uutta/sosiaalinen/joustava". Jos koet olevasi huomattavan nopea oppimaan asioita, anna esimerkkejä ja muista perustella väittämäsi. Perustelun tärkeys pätee työhakemuksen jokaiseen lauseeseen.

5. Mieti työhakemuksen aloitusta: Ensimmäinen lause on ensivaikutelma, jonka voi antaa vain kerran. Huono aloitus on esimerkiksi "Hei, olen 20-vuotias liiketalouden opiskelija xx-oppilaitoksesta." (Tuo info tulee esiin jo CV:stä, jonka rekrytoija luultavasti lukee ennen hakemuskirjettäsi.) Hyvä aloitus olisi "Olen liiketalouden opinnoitteni edetessä asiakaspalvelusta innostunut nuori nainen, ja kiinnostunut tästä myyjän paikasta, koska näen sen innostavana seuraavana askeleena urallani." Jo aloitusvirkkeessä on hyvä kohdistaa hakemus henkilökohtaisesti.

Ja sokerina pohjalla: Anna ystävän, luokkakaverin, mummon tai kummin lukea hakemuksesi ja pyydä palautetta sekä huomioi se rakentavana. On myös hyvä vinkki jättää hakemuksen valmistuttua se hautumaan esimerkiksi yön yli, ja oikolukea se vielä seuraavana päivänä ennen lähettämistä.

Työhakemusten kirjoittaminen voi olla turhauttavaa, mutta huolellisella työllä voidaan luultavasti välttyä osalta pettymyksistä, joten pidetään hauskaa kesätyönhaussa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti