-->

4.7.2017

Miten mulla on varaa?


Mä asun yksin Kampissa kaksiossa. Mulla on Audi. Ja niitä hiton merkkilaukkuja. Mä käyn töissä, valmistun koulusta etuajassa ja harrastan paljon. Kaikki tää on joo totta mutta tämän kirjoituksen idea ei ole missään tapauksessa ylpeillä näillä aiheilla, vaan selventää ihmisille, miten mä sen teen. Osaan tulkita ihmisiä sen verran, että tiedän monen mun kollegan salaa miettivän, kohtaan sukulaisten suoraan kauhistelevan ja törmään joidenkin negatiiviseen sävyyn ihmittelevän mun elämää. Näen joka kerta punaista kun mua kyseenalaistetaan, ja nyt haluan kirjoittaa tästä aiheesta koska se ei ole mulle salaisuus. Jokainen voi elää näin niin halutessaan ja mä haluan paljastaa mun salaisuudet.
Suurin niistä salaisuuksista on: Työ
En ole koko aikuisiälläni ollut päivääkään työttömänä. Aloitin mun duunit jo 16-vuotiaana hoitamalla naapuriperheiden lapsia ja tein tätä satunnaisesti mun ensimmäiseen oikeaan duuniin asti. Sain vakituisen työn siis abivuoden syksyllä, kun ensin pääsin sesonkiapulaiseksi tavarataloon ja hoidettuani työni ilmeisen hyvin mulle tarjottiin jatkoa. Tämä työ puolestaan johti myöhemmin toiseen, hieman haastavampaan kaupan alan työhön. Tein siis ensin töitä abivuoden koulun ohella, sen jälkeen välivuoden ja opiskelut aloitettua myös niiden ohella. Koulun ohessa työskentely oli ratkaiseva tekijä, kun hain ekan opiskeluvuoden jälkeen oman alan työpaikkaa ja jatkoin tätäkin työtä siis kesän jälkeen koulun ohella vuoden ajan. Nykyään teen mun koulutusta vastaavaa työtä ja pystyn selkeästi hahmottamaan urapolkuni kehityksen ja sen, miten duunit ovat vaikuttaneet etenemiseen.

VINKKI 1: Arvosta mitä vain töitä, ja jaksa tehdä niitä, sillä uudet mahdollisuudet avautuu niistäVälivuoden aikana tein tosiaan melkein täyspäiväisesti töitä, joten mulla oli sillon mahdollista säästää rahaa ja muun muassa ostaa mun auto. Nykyään oon kilpailuttanut sen vakuutuksen mahdollisimman edullisiksi ja kiinnitän huomiota myös siihen, miten huollatan sitä yms. Noilla välivuoden säästöillä oon myös muun muassa sisustanut mun asunnon. Kauniisiin huonekaluihin ja tyylikkääseen sisustukseen on kenellä vain varaa jos pitää silmät auki ja suosii kierrätystä - opiskelija-asunnon ei tarvitse näyttää stereotypiseltä! Uudet huonekalut on ihan huikean kalliita, ja mun koko asunnon huonekalujen hinnalla saisi ehkä yhden sohvan huonekaluliikkeestä.

VINKKI 2: Panosta laatuun ja mieti kulutustaSe miten sitten kustannan elämiseni tällä hetkellä on tosiaan kaikki mun työnteon ansiota. Oon syksystä alkaen tehnyt kahta työtä, tällä hetkellä toista täyspäiväisenä ja toista kerran viikossa. Tykkään hurjasti molemmista ja jaksan sen hyvin. Virallisestihan olen tosiaan vielä päätoiminen opiskelija, mutta opintotukea en paria kuukautta enempää pysty nostamaan. Yleinen harha tuntuu olevan, että opiskelija ei saa tienata yli kuukausittaisten tulorajojen, mutta todellisuudessahan ne tulot lasketaan vuositasolla ja rajat voi tarkastaa Kelan sivuilta. Valmistun koulusta ajoissa, joten saan lisäksi mun nostamasta opintolainasta hyvityksen jonka takia musta ei ole ollenkaan huono asia käyttää opintolainaakaan. Päinvastoin, sehän on mieletön etuus.

Miten mulla sitten on aikaa tähän kaikkeen?

VINKKI 3: Kalenterin käyttö ja ajanhallinnan opettelu on avainasemassa kaikkeen

Kun suunnittelen mun viikon menot etukäteen ja teen hommat kun ne on suunniteltu tehtäväksi, mun elämä pysyy hyvin hallinnassa ja mulla on aikaa ilman stressiä. Että näin.  Musta on yleensäkin tyhmää, kun esimerkiksi raha-asiat ovat niin yleinen tabu. Ihmiset ei halua kertoa palkkansa suuruutta eivätkä puhua kulutuksestaan. Miksi? Apua ei uskalleta pyytää eikä toisten kulutukseen puuttua, vaikka esimerkiksi moni oman ikäiseni tarvitsisi silmin nähden apua näissä asioissa. Ootteko koskaan miettineet? Eikö elämä olisikin paljon helpompaa jos asioista voisi puhua avoimesti yleisen spekuloinnin sijaan?12 kommenttia:

 1. Tosi hyvä ja asiallinen postaus! Jotenkin tästä sai itsekin sellaista motivaatiota säästämiseen ja työn tekoon. Ihanat kuvat♥

  http://mahdollisestiehka.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla Sini, että tämä motivoi sua, näin juuri toivoinkin! Kiitos paljon :)

   Poista
 2. TÄMÄ!! Niin hyvä postaus. Mulle ollaan, anteeks nyt vain, vittuiltu viimeiset kolme vuotta siitä, miten mulla voi olla sitä tätä ja tuota ja miten on varaa chaneleihin ja omistusasuntoihin ja mersuihin ja muihin. Sitten ihmiset ei yhtään halua ymmärtää, että töistähän sitä rahaa saa. Ja ok, meillä nyt ollaan pariskunta ja mies käy hyväpalkkaisissa töissä. Mut nyppii ja kyrsii se, kun siitä maallisesta omaisuudesta syytellään ja juoruillaan ja valitetaan ja niin edelleen. Pitäs varmaan tosiaan työssäkäynti lopettaa, kun ihmisiä niin ärsyttää ja ahdistaa se fakta, et duunista saa palkkaa :'D Ihana kun teit tän postauksen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Saga ♥ Ihmisten kateellisuus saa kyllä aikaan niin paljon pahaa, ja siksi halusinkin tehdä tämän postauksen ja avata sitä, että kaiken sen olemassa olevan takana on niin paljon työtä ja oikeaa elämää, ja jokaisella on mahdollisuus samaan niin halutessaan! Inhoan kateellisuutta, koska siinä ei ole mitään järkeä. Jos ihmiset olis ilosia toistensa puolesta, niin hittovie - luulen, että olis kyllä itselläkin kivempaa!

   Pystyn niin samaistumaan kyllä suhun, ja ihailenkin sua kun just ootte omistusasunnon hankkinut yms :) Itsellä sekin on sit seuraava vaihe kun koulusta valmistuu!

   Poista
 3. Oi komppaan edellistä että TÄMÄ. Mulle kuittaillaan siitä, että olen lellitty kakara, kun oikeasti tässä koulun ohella teen 20-30 tuntista viikkoa töissä, ja juurikin sen takia mulla on varaa tehdä asioita, kuten juhlia ja käydä festareilla sekä ostella kalliita vaatteita ja kosmetiikkaa. Ihmiset eivät vaan näytä tajuavan sitä työtä, mikä on tän kaiken takana. Hyvä postaus & keep up the good work :)

  newdaysaara.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu...oon itsekin kuullut tuota "rikkaat vanhemmat"-settiä vaikka todellisuudessa olen täysin heistä riippumaton ja omillani 100 %! Itsekin teen just tuon verran töitä koulun ohella ja se on ihan mahdollista jos haluua - hienoa kuulla, että sulla on sama tilanne :) Kiitos Saara ♥

   Poista
 4. Anonyymi5/7/17 18:21

  Sattumalta löysin tänne blogiin ja luin tämän postauksen. Ihanaa, että on vielä olemassa ihmisiä, jotka osaavat hoitaa raha-asiansa, käydä töissä ja nauttia omalla työllä hankituista.
  Tuntuu, että nykyään niin monet nuoret valittavat rahan puutettaan ja samaan aikaan törsäävät ties mihin humpuukkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten kauniisti sanottu, kiitos paljon! :) Ei tuokaan musta väärin ole, mutta musta se kateellisuus ja kyseenalaistaminen on inhottavaa!

   Poista
 5. Erittäin asiallinen postaus! Itsekin monesti miettinyt raha-aiheista postausta, mutten oikein ole saanut kiinni, minkälaisen siittä haluaisin tehdä. Tämä selvensi taas vähän omiakin ajatuksia :) Oon kaikista kohdista tässä sun kanssa meinaan ihan samaa mieltä!

  www.hennam.fi

  VastaaPoista
 6. Olipas hyvä kirjoitus! Mä olen myös sitä mieltä, että oikeasti ahkeruus palkitaan. Itsekin olen tehnyt kaikenlaisia töitä (siivous, lastenhoito, jäätelönmyynti jne.) ja koko opiskeluajan ollut myös töissä (oman alan ja muissa). Hyvin tehdyt työt ovat tuoneet eteen uusia mahdollisuuksia ja olen niistä ylpeä! Hyvillä mielin ostan sitten extrarahoilla uuden laukun tai kengät, jos siltä tuntuu - olen itse hankkinut rahani ja saan nauttia elintasostani täysillä <3
  Ollaan ylpeitä osaamisestamme ja viitseliäisyydestä! :) Kivaa kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noinhan se juuri menee, että työnteko avaa jatkuvasti uusia mahdollisuuksia :) niistä pitääkin olla ylpeä! Hyvää kesää myös sulle!

   Poista