-->

2.8.2017

Pelastetaan maailma ensin

Tänään on taas se aika vuodesta, kun maapallon vuotta kohden laskettu kantokyky on ylitetty. 
Maailman ylikulutuspäivä on se päivä, jona kulutuksemme laskennallisesti ylittää vuotuisen maapallon luonnonvarojen kestävän käytön. Ylikulutuspäivän ajankohta perustuu Global Footprint Network -tutkimuslaitoksen laskelmiin. <WWF>
Kuvahaun tulos haulle wwf
Suomalaiset, muiden länsimaiden tavoin, kuluttivat oman osuutensa loppuun tosin jo huhtikuun alussa. Suurimpia syitä ylikulutukseen ovat kasvihuonekaasupäästöt, joiden merkittävä aiheuttaja on ruoan, erityisesti eläinperäisen ruoan, tuotanto. Maatalouskäytössä olevasta maasta noin 70 % käytetään sen tuotantoon, sillä kaiken eläinperäisen ravinnon tuotantoon tarvitaan kasvikunnan tuotteita.


On ympäristön kannalta kestämätöntä elää "jatkuvasti velaksi". Meidän länsimaalaisten valinnat näkyvät ensimmäisenä maailman köyhimmän väestön elinymäristössä esimerkiksi makean veden puutteena ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemisenä. Omilla arjen valinnoilla pystymme vaikuttamaan helposti maapallon hyvinvointiin, eivätkä ne oikeastaan ole enää mielipideasioita vaan yhteisiä velvollisuuksia. En itse ole vegaani, enkä edes kasvissyöjä. Olen kuitenkin 90 % ruokavalioltani vegaani - ja se on helppoa.

Tämä ylikulutuspäivä on mietitityttänyt, koskettanut ja huolestuttanut mua oikeastaan niin kauan, kun olen näistä ympäristöasioista mitään ymmärtänyt. Voimme vaikuttaa maapallon hyvinvointiin monella tavalla, ja musta ehkä tärkeimpänä lähtökohtana on sivistyksen kasvattaminen eli käytännössä lasten kouluttaminen hyvin joka puolella maailmaa. Koulutuksella voidaan lisätä tietoisuutta muun muassa ympäristöasioista ja saada näin aikaan kestävä elämäntapa. Olen ilokseni huomannut monia lapsia katsoessani, että nämä ovat hyvinkin tietoisia tärkeistä ympäristöasioista - toisin kuin keski-ikäiset jäärät. 

Uskon edelleen valoisaan tulevaisuuteen. Uskotaan me kaikki, sillä me voidaan tehdä mitä ikinä me halutaan, ja jos me halutaan se me saadaan se!2 kommenttia:

  1. Siis ihanaa, että teit tästä aiheesta postauksen <3 myös mua huolettaa tää ylikulutus ja jotenkin kylmäsi,kun luin tän uutisen :( mäkin uskon valoisaan tulevaisuuteen, ja onkin ihan huippua lukea myös blogeista tähän ja ympäristöön liittyviä postauksia!! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä aihe on mullekin tosi henkilökohtainen ja vaikka mun kirjotuksilla ei vielä maailmaa pelasteta niin pidän tärkeänä kuitenkin nostaa myös näitä vähemmän pinnallisia asioita blogiin! :)

      Poista