-->

15.8.2017

Pahat makeuttajat


Ootteko maistaneet näitä yllä näkyviä, tai vastaavia "terveellisiä" protskuherkkutuotteita? Mä maistoin mielenkiinnosta, sillä oon jo pitkään ollut hyvin skeptinen kaikkia tällaisia keinotekoisia aineita sisältäviä elintarvikkeita kohtaan.  Oon lukenut muun muassa moneista blogeista, terveyden ammattilaisiltakin, kuinka esimerkiksi nyt nämä vanukkaat mahdollistavat vihdoin terveellisen herkuttelun ja kuinka niitä voi syödä hyvällä omallatunnolla. Oon kuitekin näitä väitteitä vastaan, enkä ainakaan yhtään sen vähempää tätä maistettuani. Ymmärrän hyvin, että esimerkiksi kilpailukaudella olevalle fitness-urheilijalla tämä voi olla päivän pelastus, mutta mä en suodata sitä kuinka näitä markkinoidaan tavalliselle kuluttajalle samoin speksein. Markkinatalouden voimasta nykyään tavalliset kuntourheilijat tuntuvat kokevan tarvetta samanlaisille lisäravinteille kuin ammattilaiset.

Pyrin syömään etenkin normaalissa arjessa niin puhtaasti kuin mahdollista ja valmistaa ruokani itse luonnollisista raaka-aineista. Kun makuaisti tottuu puhtaaseen ruokaan, tuo vanukas maistui lähinnä ällöttävän keinotekoiselta ja koostumuskin oli inhottava. Kun katsoin tuoteselostetta, en oikeastaan olisi halunnut edes maistaa, sillä mun ravintokatsomuksen mukaan tuossa ei ole mitään, mitä yleensä kannattaisi suuhunsa laittaa. Maito ei ihan tosissaan edistä terveyttä, ja keinotekoisten makeutusaineiden haitosta ei musta edelleenkään puhuta tarpeeksi, vaan ihmiset tuntuvat sokeasti uskovan, että kaikki kaloriton on myös terveellistä. Oon toki fakta, että turhaa sokeria välttämällä olo pysyy virkeänä ja energiatasot järkevämpänä, mutta oon silti sitä mieltä, että jos haluaa herkutella niin on parempi syödä luonnollisesti makeita asioita ja terveellinen herkuttelukin onnistuu vaikka agavea tai banaania käyttämällä.

Kartan näitä välipalavanukkaita myös sen takia, etten halua tukea noiden loputtomien muovipakkausten käyttöä. Mun vaihtoehtoni tälle protskuvanukkaalle olisi esimerkiksi chia-vanukas, jota teenkin välipalaksi usein. Chia-geeliin laitan ravintorikkaita chia-siemeniä, jotakin kasvimaitoa ja mausteeksi sitruunaa tai vaniljaa. Se säilyy jääkaapissakin useamman päivän ja tarvittaessa voin ottaa sitä mukaankin välipalaksi muovipurkkiin pakattuna. Chia-vanukkaan terveysvaikutukset (myös meille ihan tavallisille kuntoilijoille) ovat oikeasti merkittävät, sillä chia sisältää muun muassa luonnollisesti hyviä omega 3-rasvahappoja, kalsiumia ja magnesiumia. Lisäksi se on täysin vegaaninen vaihtoehto. 

Näitä ravintoasioita kannattaa oikeasti miettiä, sillä terveellisestä ja puhtaasta ravinnosta saa hyvän olon ja virtaa jaksaa arjessa tehokkaasti. Huonon ruokavalion negatiivista vaikutusta ei huomaa, ennen kuin kokee puhtaan ruoan vaikutuksen ja ennen kaikkea, sitä ei välttämättä huomaa, kun vasta monien vuosien päästä, kun ikääntyminen alkaa muiltakin osin näkyä.

Energisiä päiviä kaikille!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti