-->

11.10.2017

Me tulevaisuuden johtajat

Tänään on kansaivälinen tyttöjen päivä. Sen takana on Plan International ja sitä vietetään tarkoituksena muistuttaa tyttöjen syrjinnästä jota edelleen kohdataan kaikkialla maailmassa ja joka on aikamme suurin ihmisoikeusrikkomus. Tarkoituksena on myös nostaa esiin tyttöjen mahdollisuudet, poistaa esteitä ja edistää tasa-arvoisempaa maailmaa. Ympäri maailmaa on tänään järjestetty tempaus, jossa nuoret tytöt työskentelevät päivän merkittävien johtajien asemassa! Vuonna 2017 maailman vaikutusvaltaisimpien yritysten johtajista vain 6,2 % on naisia. Edelleen kymmeniä miljoonia kouluikäisiä tyttöjä ei pääse kouluun monista, kyseenalaisista, syistä ja kaksi kolmasosaa maailman luku- ja kirjoitustaidottomista on naisia.

Mä oon aina urahaaveissani edustanut hyvin poikkeuksellista tyttöä. Mun haaveammattien listalle nuoruuteni aikana kuului muun muassa poliisi, ammattisotilas, rock-musiikko ja toimitusjohtaja. Isona musta nyt näyttäisi tulevan konetekniikan diplomi-insinööri - ei sekään se tyypillisin. 

Suomi on yksi maailman tasa-arvoisimmista paikoista, täällä on oikeasti aika hyvä olla. Siitäkin huolimatta jopa mä olen hyvin alussa olevan työurani aikana jo kohdannut selkeästi sukupuolesta ja iästä johtuvaa syrjivää kohtelua ja tiedän miltä se tuntuu: Se tuntuu kuin näkymättömät kahleet vangitsisi paikalleen, motivaation työhönsä menettää täydellisesti ja sisälle kasvaa päivä päivältä enemmän ahdistusta ja vihaa. En voi edes kuvitella miltä tuntuu, jos lähtökohtaisesti kaikki mahdollisuudet opiskelulta, urakehitykseltä ja menestykseltä viedään jo lapsena - tyttönä.

Mun haaveet menestykseen oli pienestä pitäen korkealla ja sukuni hyvin tavallista työväenluokkaa edustava enemmistö teki selväksi jo varhain, että haaveilu on hyvästä mutta pettyäkään ei kannata. Muhun ei tyttönä uskottu, mutta onneksi mun päätökset, kaikki se menestyksen eteen tehty työ ja tahto ovat ja on olleet mun omia. Vielä ihan muutama vuosikymmen sitten tilanne olisi ollut Suomessakin erilainen, mutta nyt on meidän tehtävämme näyttää esimerkkiä ja auttaa maailmaa tasa-arvoistumaan. On maita, joissa tytöt eivät usein saa päättää edes omasta ammatinvalinnastaan, perheen perustamisesta ja taloudestaan.

Tämän päivän tytöistä tulee tulevaisuuden johtajia. Kun tyttöjen mielipiteitä poliittisista, taloudellisista ja yhteiskunnallisista asioista kuunnellaan, tasa-arvo edistyy ja maailmasta tulee nykyistä parempi paikka elää.

MUN ELÄMÄN #GIRLBOSS - HETKIÄ

Motocross-radan #girlboss | Lukiosta ponnistava innovatiivinen lupaus #girlboss | Ensimmäisen vakituisen työpaikkansa saanut #girlboss (Muistan tämän kuvan oikeasti tuolta päivältä, oltiin samana päivänä katsomassa ruotsinkielistä teatteria Kruununhaassa.) | Opiskelijaristeilyä emännöivä #girlboss

2 kommenttia:

  1. Hyvä postaus! Olen samoilla linjoilla sun kanssa koko tekstissä. Vaikka Suomessa hyvällä mallilla ollaankin tasapuolisuuden kanssa - silti on parantamisen varaa. :)

    http://newdaysaara.blogspot.fi/

    VastaaPoista